Aventurijn is een mineraal dat wereldwijd voorkomt en wordt gevonden in verschillende landen en regio’s, waaronder India, Brazilië, Rusland, China, Tibet, Nepal, Oostenrijk, Spanje, Chili, en de Verenigde Staten.

In India wordt bijvoorbeeld de meest voorkomende vorm van aventurijn, groene aventurijn, gevonden in de staten Tamil Nadu en Karnataka. In Brazilië wordt het gevonden in de staat Minas Gerais, terwijl in Rusland aventurijn voornamelijk wordt gewonnen in de Oeral. In de Verenigde Staten wordt het gevonden in verschillende staten, waaronder Californië, Colorado, Montana en Nevada.

Aventurijn ontstaat meestal in pegmatieten, vulkanische gesteenten, en metamorfe gesteenten. Het is een vorm van kwarts, maar de groene kleur van aventurijn wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van fuchsietaan, terwijl de oranjebruine kleur van rode aventurijn wordt veroorzaakt door hematietinsluitsels.

Aventurijn wordt vaak gebruikt in de productie van sieraden, zoals hangers, kettingen, armbanden en oorbellen, en wordt ook gebruikt in decoratieve objecten en sculpturen. Het wordt ook gebruikt in de kristaltherapie, waarbij het wordt verondersteld te helpen bij het bevorderen van emotioneel evenwicht, compassie, en het verminderen van stress en angst.

0